Ahlan wa Sahlan - velkommen!
historie og fantastiske minnesmerker. Flotte strender og noen av verdens fineste korallrev, her er gode muligheter for å snorkle og dykke. Egypterne er vennlige og hjelpsomme samt har en svært god sans for humor. Landet er det mest folkerike i regionen med sine ca 100 millioner innbyggere. Hovedstaden Kairo er en kakofoni av lyder, lukter, trafikk, gammelt og nytt om hverandre. Nilen som er verdens lengste/nest lengste elv renner gjennom landet. Langs Nilen finner vi ikke bare de vakreste landskap man kan tenke seg, men også noe av verdenshistoriens mest praktfulle byggverk som Karnak-templet og gravene i Kongenes Dal i Luxor.
I Giza i utkanten av storbyen Kairo finner vi de berømte pyramidene som ble bygget til faraoene Kheops, Khefren og Mykerinos. Far, sønn og sønnesønn. Kheops-pyramiden er den eneste av verdens opprinnelige syv underverk som finnes på jorden i dag. Det er fortsatt ett mysterium hvordan pyramidene kunne bygges for 4500 år siden. Hvilke maskiner og teknikker hadde man den gang til hjelp? Ikke langt unna finner vi også den berømte Sfinxen.
De fleste turister som besøker Kairo, reiser også til Giza for å se pyramidene. Dog så finnes de eldste pyramidene i ett område ikke så langt unna, Sakkara. Det tar ca 30 minutter å kjøre mellom Giza og Sakkara som også er vel verdt å besøke. I Sakkara finner vi foruten de eldste pyramidene også svært interessante graver med de mest fantastiske relieffer fra datidens Egypt.
Verdens eldste steinbygning - farao Djoser sin trappetrinnspyramide |
Hovedstaden Kairo er en av verdens største byer med rundt 35 millioner innbyggere. Her er kontrastene store, byen har områder for de ufattelig rike, men også områder hvor folk lever i den største fattigdom. Midt i byen finner vi det arkeologisk museet som huser noen av verdens mest berømte skatter. Det å oppleve en dag her er uforglemmelig. Farao Tutankhamon sin avdeling faller alltid i smak, her ser vi kunstskatter uten sidestykke og lar oss imponere over datidens kunstnere. Dog så har museet funn fra ulike utgravninger fra hele landet og forskjellige tidsepoker. Mer enn 150 000 gjenstander finnes her.
Nilen renner gjennom hovedstaden Kairo. Her ses sentrum og den berømte rush-trafikken |
Luxor blir ofte kalt for verdens største utendørsmuseum da en stor del av antikkens funn ble gravet ut her. I Luxor finner vi alle de store templene bygget til gudenes ære som Karnak- og Luxor templet. På vestbanken finner vi alle dødstemplene til de store faraoen. Her ligger også Kongenes dal, Arbeidernes Dal og Dronningenes Dal med sine utrolig vakre graver. Når man besøker de vakre gravene kan man ikke gjøre annet enn å undres over hvordan det har vært mulig. hvordan kan fargene se ut som de ble laget i går? Dette til tross for at de fleste er nesten 3500 år gamle.
Gravene er hugget langt inn i sandsteinsfjellene i dalen som skulle være "hemmelig" for utenforstående. Det har vært litt av en jobbe for arbeiderne å hugge ut disse gravene som er både store, lange og dype.
Etter graverne kom de arbeiderne som pusset veggene jevne og siden kunstnerne som skulle dekorere veggene. Det var veldig viktig å ha en flott grav, så noe av det første en farao måtte gjøre var å begynne å planlegge graven sin. Det tok mange år å lage en grav, så viktig å begynne så tidlig som mulig. Når en farao døde måtte graven stå ferdig innen 70 dager. Det var tiden som mumifiseringsprosessen tok fra man døde til man var klar til å begraves.
For meg kan ingen reise noe sted bli mer eksotisk, vakker og spennende enn nettopp ett cruise på Nilen. Dette er også den mest behagelige måten å oppleve minnesmerkene sør i landet. Nilen og Amazonas kappes om å bli regnet som verdens lengste elv. Nilen renner gjennom 10 land med sine ca 6670 km og munner ut i Middelhavet. Ett elvecruise på Nilen i Egypt foregår oftest mellom Luxor og Aswan, selv om det igjen har blitt mulig å seile fra Kairo til Aswan. Landskapet varier langs breddene fra et bredt grønt teppe av palmeskoger og dyrket mark, til en bitteliten grønn stripe og ørken. Ett elvecruise på Nilen vil gi de beste muligheter til å oppleve historiske minnesmerker, graver, natur og det å få en god innsikt i dagliglivet i de små byene langs elven.
Her besøker jeg farao Ramses IV sin fantastiske grav |
En av mine favoritt graver, farao Ramses III |
Gravene er hugget langt inn i sandsteinsfjellene i dalen som skulle være "hemmelig" for utenforstående. Det har vært litt av en jobbe for arbeiderne å hugge ut disse gravene som er både store, lange og dype.
Vakre hieroglyfer i graven |
Veggene i gravene er dekket av flotte og fargerike hieroglyfer. Hva hierogrlyfene egentlig betydde var lenge ett mysterium. I mange områder, spesielt i England og Frankrike var det ett kappløp om hvem som skulle knekke koden først. Det ble til slutt franske Champollion som i 1822 var den første til å tyde de første hieroglyf tegnene. Dette takker være den berømte Rosetta steinen med tekster i heieroglyfer, gammel gresk og dimotiki. Tre språk som hjalp Champollion til slutt. I gravene er det ofte tekster fra de hellige bøkene som er beskrevet på veggene, disse som skulle hjelpe faraoen på veien til dødsriket. Men det er også i noen fall historier fra bragder som faraoen har gjort i løpet av livet.
Farao Ramsess IV sin grav - lengst inn granitt sarkofagen som farao ble gravlagt i. |
For meg kan ingen reise noe sted bli mer eksotisk, vakker og spennende enn nettopp ett cruise på Nilen. Dette er også den mest behagelige måten å oppleve minnesmerkene sør i landet. Nilen og Amazonas kappes om å bli regnet som verdens lengste elv. Nilen renner gjennom 10 land med sine ca 6670 km og munner ut i Middelhavet. Ett elvecruise på Nilen i Egypt foregår oftest mellom Luxor og Aswan, selv om det igjen har blitt mulig å seile fra Kairo til Aswan. Landskapet varier langs breddene fra et bredt grønt teppe av palmeskoger og dyrket mark, til en bitteliten grønn stripe og ørken. Ett elvecruise på Nilen vil gi de beste muligheter til å oppleve historiske minnesmerker, graver, natur og det å få en god innsikt i dagliglivet i de små byene langs elven.
Nil-dalen er ett området hvor det finnes mange vakre fugler og ulike arter, mange er trekkfugler som holder til i dette området i visse perioder av året. Det er svært mange ornitologer som kommer til Aswan for å titte på fuglelivet. Jeg synes alltid det er en opplevelse å ta en tur med motorbåt runt øyene i Nilen ved Aswan. Jeg har sett mange flotte fugler, både kjente og kjære så vel som de mer eksotiske og mer fargesprakende.
Til tross for vakker natur og ett yrende fugleliv, så er det nok de historiske monumentene langs Nilen som er
de mest minnerike for de fleste. Personlig elsker jeg å besøke templene og gravene i Luxor. Ett av mine favoritt-templer er Luxor-templet, ett besøk her på kveldstid er en uforglemmelig opplevelse. Her ser vi inngangen ved den føste pylon med de enorme statuene av farao Ramses II. På pylonen er det hugget inn relieffer fra det berømte slaget ved Kadesh da Ramses II sies å ha slått hettittene rundt år 1275 før Kristus. Vi ser vi også en vakker obelisk full med hieroglyfer, den er så perfekt at man skulle tro den var laget i går av en nymotens maskin.
En helt spesiell opplevelse er å se Luxor og vestbanken fra luften i en luftballong.
Jeg har selv vært oppe over hundre ganger, og gleder meg alltid til neste gang. Turene i luftballong gjør jeg i soloppgangen da naturen vises fra sin beste side. Stillheten og det vakre morgenlyset når solen stiger opp er helt uforglemmelig, ørkenfjellene farges sakte rosa og omgivelsene bader i ett vakkert lys. Fra ballongen ser vi både jordbruksområder, templer og graver samt områdets innbyggere som våkner til en ny dag.
Dronning Hatshepshut sitt dødstempel sett fra luftballong |
Utsikt fra luftballong over hustakene |
Søylehallen i Karnak-templet |
I dag kan man ikke seile lenger opp den egyptiske delen av Nilen enn til Aswan. Om man ønsker å fortsette kan man foreta en seilas på Nasser-sjøen, der er det cruiseskip som seiler 3-4 dagers turer. Aswan kalles ofte for Egypts vakreste by og har virkelig mye å tilby en besøkende. På en øy i Nilen ligger den vakre botaniske hagen, ett populært utfluktsmål for både lokale og turister. I Aswan finner vi granitt-bruddet hvor granitt ble hentet ut for å brukes til obelisker, sarkofager og andre monumenter. Videre finner vi det romantiske Philae-templet som ligger vakkert til på en øy.
Det er også i Aswan vi finner flere Nubiske landsbyer, folkegruppen som lever sør i Egypt og i Sudan. Mange av nubierne måtte flytte da man bygget den berømte Aswan-demningen. Som en konsekvens av demningen oppstod Nasser-sjøen. I dag ligger store deler av Nubias rike begravet under Nasser-sjøen. Jeg har ofte besøkt de nubiske områdene og også ridd kamel langs Nilen. Nubierne tror at krokodillene bringer dem lykke, og det er ikke uvanlig at man har små krokodillebarn som husdyr. Jeg fikk en krokodille oppkalt etter meg.
Fra Aswan kan man ta seg videre sydover til Abu Simbel, farao Ramses II sitt fantastiske praktbygg sør i landet. Dette templet er helt spesielt både i utforming og byggemåte. Templet ligger veldig vakkert til ved Nasser-sjøens bredd. I forbindelse med byggingen av den store demningen i Aswan, ble templet flyttet i en storstilt operasjon, dette for å redde anlegget fra å havne under vannmassene. Flyttingen av Abu Simbel foregikk på 1960-tallet. Selve Abu Simbel er ca 3250 år gammelt og ble hugget inn i fjellet. Ufattelig nok greide datidens ingeniører å planlegge og å konstruere noe helt unikt. To ganger i året skinner solen inn gjennom åpningen for å lyse opp tre av de fire statuene i det helligste rommet lengst inn i tempelet. Dette skjer på Ramses II sin fødselsdag og kroningsdag. Templet har de mest fantastiske relieffer som beskriver Ramses II sitt slag ved Kadesh mot hetittene ca 1275 f.kr. Man kan komme seg fra Aswan til Abu Simbel med fly over ørkenen.
Abu Simbel |
Ingen reiser i Egypt er komplett uten ett besøk i Alexandria. Alexander den Stores by ligger helt nord i landet ved kysten av Middelhavet. Byen var antikkens viktigste by, hvor mye var sentrert rundt det gamle biblioteket. Det finnes mange flotte minnesmerker fra den hellenistiske og den romerske perioden. I Alexandria går man i Alexander den stores og Dronning Kleopatra sine fotspor.
Det er ekstra hyggelig å være norsk når man besøker det nye biblioteket i Alexandria. Dette var prosjektet som skulle gjøre det norske firmaet Snøhetta verdenskjent. Det nye biblioteket er en fantastisk oppførelse og bør oppleves. Arkitektene har satt seg godt inn i Egypts historie da biblioteket har mye symbolikk tilbake til den spennende historien til landet og byen.
Bibliotek fasaden forestiller en oppadgående soldisk, den som de gamle egyptere tilbad |
Inne på Biblioteca Alexandrina - verdens største lesesal
Det finnes så mange ting man bør se og oppleve i Egypt. Foruten minnesmerker og vakker natur har landet nydelige strender og krystallklart vann. Dette bildet er fra Hurghada ved Rødehavet hvor jeg hadde min base de årene hvor jeg bodde i Egypt.
I Hurghada finnes alt man behøver om man vil ha en ferie med sol, bad, deilig mat og å bare nyte livet. Byen strekker seg over et lengre område langs Rødehavet. Jeg pleier å si at byen er delt inn i tre ulike områder, nord, syd og det midtre området. I nord finner vi de eldste bydelene og markedet El Dahar. I den midtre delen finner vi en blanding av både gammelt og nytt samt den flotte marinaen. I marinaen finnes restauranter og barer på rekke og rad, her kan man også se de mest luksuriøse båter som ligger til kai. I sør finner vi nydelige hoteller, flislagte fortauer og områder spesielt tilrettelagt for turister. Personlig synes jeg alle områdene er like fascinerende, men på hver sin måte. Egypt har både god og sunn mat med spennende smaker og krydder uten at det er sterkt. Landet produserer både godt øl og deilige viner. Produksjonen av vin foregår i Delta området nord for Kairo hvor klimaet er passende for druestokker.
Er man i Hurghada bør man ikke la sjansen gå fra seg til en båttur. Min favoritt er nok turene ut til øya Mahmaya. Her finnes nydelige strender og gode muligheter for å snorkle. Rødehavet har noen av verdens flotteste korallrev. Det å snorkle eller dykke er virkelig en minnerik opplevelse, man føler det som man svømmer i ett akvarium. Det er fullt av fargerike fisk å se, koraller i alle regnbuens farger.
Bildet over er fra Mahmaya Bildet til venstre er fra Hurghada litt nord for byen. Langs hele denne delen av kysten finner vi lange, flotte strender med krystallklart vann. Temperaturen i vannet er behagelig året rundt. Hurgahda har ett bra uteliv for de som liker barer, nattklubber og diskotek. Generelt har Egypt ett veldig lavt prisnivå, og man kan virkelig få en flott ferie til en god pris. Om man er glad i å handle er landet ett eldorado. Skinnjakker, vesker, sko, krydder, gull, sølv og mye, mye annet kan man finne til svært fordelaktige priser. Men er man i basarene må man alltid huske å prute. Gjør man det med ett smil er sjansene gode for å få en god handel. Egypt har mange fjell og fjellkjeder som strekker seg gjennom landet. Katarina-fjellet ligger på Sinai-halvøya og er landets høyeste fjell med sine 2639 meter over havet. Det var her hvor Moses i sin tid skal ha fått stentavlene med de ti bud. Det var her miraklet med den brennende busk skal ha skjedd da gud åpenbarte seg for Moses i form av en brennende busk. På dette stedet skal Helena, mor til den romerske keiseren Konstantin den Store, ha sørget for å bygge et tempel. På 500-tallet bygget en annen keiser, Justinian, murene rundt kapellet. Det har siden også kommet til en kirke. Stedet ble siden kalt opp etter en helgen, Katarina av Alexandria. Stedet kom på UNESCO sin verdensarv liste i 2002 og er svært viktig for alle de tre store religionene, kristendommen, islam og jødedommen. St. Katarina klosteret sett utenfra Bilder innenfor murene og den brennende busk. Det er så mye mer man kan skrive om Egypt, så utrolig mange motiver man kan vise frem, man kan egentlig skrive i det uendelige. Dette gir en liten smakebit som jeg håper at du liker. Selv ser jeg veldig frem mot mitt neste besøk i landet, både privat og på jobb. Mine neste rundreiser går på følgende datoer: 22. November - 1.desember 2023 18-30. januar 2024 8-19. februar 2024 https://www.allertravel.no/kultur-historie/egypt/egypt-med-tone Kanskje ses vi der? Det er bare å ta kontakt om du ønsker mer informasjon. Flere bilder kan du se i mitt fotogalleri på fremsiden av bloggen. Ved ett klikk der kommer du til flickr med flere album fra Egypt og andre reisemål eller klikk på linken under. SE BILDER HER: https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157652195800396 |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar