Portugal er i dag ett nokså lite land med ca 10,4 millioner innbyggere. Hovedstaden Lisboa ligger sørvest i landet ved elven Tejo. Porto er Portugals nest største by etter hovedstaden Lisboa, og har ca 219 000 innbyggere. Byen ligger ved utløpet av elven Douro som renner fra fjellene nordøst i Spania og inn i Portugal. Der munner elven ut i Atlanterhavet utenfor Porto.
Oldtidsfolk som fønikere, kartagenere og keltere holdt til her fra 3000 år tilbake og i tidsepokene fremover. Dog så starter byen Porto sine historiske referanser på 300-tallet under den romerske perioden. Romerne var de som skulle bringe druestokkene til området, det som senere skulle føre til en stor produksjon av vin i Douro-dalen. Porto har også tydelige spor fra maurerne som styrte området fra slutten av 800-tallet, ett styre som skulle vare i 150 år.
I 1387 stod bryllupet mellom Dom Joao I og Philippa av Lancaster i Porto. Deres svært berømte sønn, Henrik Sjøfareren, ble født i byen. Det var herfra at Henrik Sjøfareren startet sin reise for å erobre Ceuta på det nordafrikanske kontinent. Portugal skulle senere bli en stor sjøfartsnasjon under de store oppdagelsesreisene som virkelig skulle sette Portugal på kartet.
Skal man besøke Porto kan man fly direkte fra Oslo til Lisboa, deretter en 2-3 timers reise nordover. Den mest behagelige måten er å fly fra Norge via Frankfurt til Porto. Det er foreløpig ingen direkte ruter fra Norge. Byen har mange fine hoteller og hyggelige pensjonater, men den beste måten å se området på er fra ett flytende hotell, det vil si ett elvecruise.
Området Ribeira er fargerikt og spennende. |
Porto er kjent for sine fargerike hus som ligger tett i tett oppover i høyden i byen. Det er en stor høydeforskjell fra livet ved elven og til de øvre delene. Skal man gå fra havnen og opp til sentrum får man god trim. Det finnes også en liten taubane man kan ta, den går fra elven og opp i høyden av byen, noe som gjør ett besøk litt enklere. Området Ribeira ved Douro-elven er ett livlig og fargerikt sted enten man vil nyte god mat eller ett glass vin i solnedgangen. Ribeira ligger helt nede ved elven og har en helt spesiell sjarm. Ett besøk her kan absolutt anbefales og er nesten ett must ved besøk i byen. Gamlebyen i Porto er spesiell vakker på grunn av alle sine flotte bygninger med flisedekkede og fargerike fasader. Det også grunnen til at gamlebyen er oppført på Unesco sin verdensarv liste.
Ponte dona Maria Pia |
Porto er kjent for sine fantastiske broer over Douro elven. De to eldste broene er Ponte dona Maria Pia og Ponte Dom Luis I. Broene er vakkert lyssatt på kveldstid, begge designet av Gustve Eiffel i 1860-1870 årene og var i sin tid de lengste i verden.
Porto til venstre og området Vila Nova de Gaia til høyre. Bildet er tatt fra dekk på elvecruisebåten Henrique do Infante. |
Elven deler Porto og Vila Nova de Gaia i to. Vila Nova de Gaia eller bare Gaia om man vil, er området hvor de store portvins produsentene finnes. Her ligger de på rekke og rad, kjente navn som Sandeman, Calem, Ferreira, Offley og mange, mange flere. Det lages både rød, hvit og rosefarget portvin, søte eller tørre, du bestemmer selv hva du foretrekker. De store portvin-husene har både omvisninger og mulighet for å smake deres ulike varer, noe som gjør ett besøk vel verdt. Tidligere var portvin en drikk vi tenkte på for eldre, satte, damer, i dag har portvin fått en ny renessanse og blitt en populær og trendy drikk for unge også.
Portvin har blitt drukket siden 1700-tallet og holder seg stadig populær. I Norge er nok portvin fra Sandeman mest kjent, men det finnes også mange andre produsenter som har minst like gode produkter. En tørr, hvit, portvin passer utmerket som en aperitiff. En rød variant kan gå utmerket til vellagrede oster eller en deilig dessert. Det finnes typer som passer til alle tenkbare matretter eller til å nytes alene. Portvinshuset Sandeman sin spesielle logo ser man mange steder. Den svartkledde mannen med hatt, spiller fortsatt en viktig rolle for firmaet. Under ser du ett bilde fra en omvisning hos Sandeman, guiden var naturligvis korrekt antrukket. Hatten representerer Jerez området i Spania hvor man produserer sherry. Den svarte kappen representerer Porto, studenter frem til i dag bruker kappen når eksamen er bestått.
I 1703 ble det inngått en avtale mellom England og Portugal som skulle bli svært viktig for Portugals fremtid. Traktaten ble oppkalt etter forhandleren John Methuen, Portugal åpnet sine markeder (og sine koloniers markeder) for engelske tekstiler, mens England tillot import av portugisisk vin til sterkt nedsatt toll og importavgift. På denne tiden var England og Frankrike stadig i krig og England forbød import av fransk vin.
I forbindelse med Portugals eksport av vin til England skulle mange merkelige hendelser oppstå. Seilasen over Biscaya bukten, ofte i hardt vær, førte mange ganger til at vinen var blitt til eddik innen den ankom England og dermed var umulig å drikke. Men en dag var det en mann som kom på at man kunne tilsette rent brennevin til vinen i form av brandy.
I forbindelse med Portugals eksport av vin til England skulle mange merkelige hendelser oppstå. Seilasen over Biscaya bukten, ofte i hardt vær, førte mange ganger til at vinen var blitt til eddik innen den ankom England og dermed var umulig å drikke. Men en dag var det en mann som kom på at man kunne tilsette rent brennevin til vinen i form av brandy.
Når brandy ble tilsatt tidlig nok, stoppet dette gjæringsprosessen og førte til en fyldig og søtlig vin, akkurat som det Engelske markedet den gang likte. Jo tidligere man tilsetter brandy, jo søtere blir vinen. Brandyen holder gjerne ett sted mellom 75-80 prosent alkoholvolum. På bildet ser vi glass til smaking av portvin. Legg merke til den tulipanformede fasongen på glassene. Det er glass med denne formen som portvin skal nytes i, da får man best lukt og smak.
Dette var starten på portvinens historie frem til i dag, fortsatt like populær verden rundt. Mange engelskmenn etablerte seg i Porto i denne industrien, det er også grunnen til at det finnes så mange portviner med engelske navn. På bildet over er jeg i Vila Nova de Gaia for å smake portvin. Personlig liker jeg veldig godt den hvite varianten fra Offley. Utrolig god sammen med ost og nøtter.
Douro-dalen er verdens første demarkerte vinområde, det vil si verdens første avgrensede vinområde. Vi må gå tilbake til rundt 1760, det var da statsminister Marques de Pombal trakk opp de geografiske grensene for produksjon av druer til portvin i dette området. Grensene følger i grove trekk forekomsten av skifer i grunnen. Dette området starter ca 70 kilometer inn i dalen og strekker seg videre inn mot grensen til Spania. Tidligere ble vintønnene fraktet fra produsentene i Douro-dalen og frem til Vila Nova de Gaia. En slik spesiell båt blir kalt for Barcos Rabelos. Du kan se ett eksemplar på bildet under.
Det finnes flere måter å besøke Duoro-dalen på. Man kan reise fra Porto med tog, en annen mulighet er å leie bil og selv kjøre langs elven. Det finnes gode muligheter for å overnatte i de små landsbyene i dalen. Selv synes jeg det er fint å oppleve området på ett elvecruise. Det er alltid mye fint å se fra soldekket, videre har man fine utflukter man kan følge hver dag. Douro-dalen finnes på Unesco sin liste over spesielt naturskjønne områder. Dalen er vakker året rundt, selv er jeg spesielt glad i området i sommersesongen. På våren er blomstringen på sitt vakreste, på sommeren er dalen grønn og frodig mens på høsten skal druene plukkes og området syder av aktivitet.
Det er mange fine reisemål å besøke langs Douro-elven. Ett sted jeg har besøkt mange ganger er den vakre herregården Solar de Mateus. Vi ser hvordan ett herskapshus fra 1700-tallet så ut, vi får også inntrykk av hvordan familien levde den gang. Det var den berømte arkitekten Nicolau Nasoni som stod for byggingen og design av gården. Nasoni har tegnet mange berømte bygninger i dette området, i hovedsak i barokk stil. Stedet er fortsatt eid av samme familie som også bor der deler av året. For å spe på inntektene tar familien i mot besøkende for omvisninger. Gården har virkelig mange spesielle antikviteter å vise frem samt ett praktfullt parkanlegg. Det er denne gården som er avbildet på de portugisiske vinflaskene Mateus. Mange husker kanskje denne rosevinen? Kvaliteten har blitt bedre med årene... Dog så har ikke gården noe med produksjonen av vin, den har kun lånt ut sitt navn og fasade til etiketten.
Bildet til venstre viser to vakre kinesiske vaser som vi finner inne på herregården. Parkanlegget er en opplevelse, her finnes busker og trær klippet i mange ulike fasonger. Stedet ligger rett utenfor Vila Real og er vel verdt ett besøk.
Mang en gang har jeg seilt på Douro-elven og opplevd det vakre landskapet fra ett av skipene som seiler der. Det er flere rederier som seiler denne strekningen. Selv er jeg veldig glad i Croisi sine skip, spesielt Infante do Henrique (Henrik Sjøfareren) vi ser på bildet. Det er en flott båt med fine lugarer, god service og nydelig mat ombord.
Portugal er ett land med lange tradisjoner innen dans og musikk. I de små byene som ligger i Douro-dalen kan man ofte se ulike grupper danse folkedans. Dette skjer gjerne i helgene, da er det ofte oppvisninger på bytorg eller som her på kaia i Regua. Oppvisningen er også til stor stas for de mange turister som ferdes i dalen eller seiler på en av cruisebåtene.
Det finnes mange ulike festivaler i løpet av året, der er også folkedans en naturlig del av festivalen.
Pinhao er en liten by i hjertet av Douro-dalen og senter for vinproduksjon. Hit kommer mange som ønsker å være med på innhøstingen av druene i september/oktober. Mange kommer for å få jobb som gjestearbeidere, men også mange turister ønsker å oppleve denne spesielle tiden på året. Byen er kjent for sin fantastiske jernbanestasjon som er dekket med nydelige fliser, azulejos. I Pinhao viser flisene hvordan innhøstingen tidligere foregikk.
Azulejos finner vi over hele Portugal, kirker, private hus, offentlige bygninger og jernbanestasjoner har vært populære bygg å dekorere. Azulejo er ett ord som kom med den arabiske invasjonen og betyr noe sånt som polert stein. Det var ikke bare vakkert å dekorere sine hus med azulejos, men også praktisk i forhold til å holde varmen ute. Denne tradisjonen ble også bragt til de portugisiske koloniene, og vi finnes fortsatt vakre azulejos både i Afrika og i Sør-Amerika
Følger man elven helt inn til grensen mot Spania, er ikke turen så lang til en av Spanias vakreste byer, Salamanca. Byen har en fantastisk gammel bykjerne og er kjent for å ha ett av Europas eldste universiteter. Det tar omtrent halvannen time å kjøre fra grensen og frem til Salamanca. Turen går over de store høyslettene hvor man ser små landsbyer, store dyreflokker og olivenlunder. I Salamanca er det flott å ta en liten pause på Plaza Mayor, den store plassen som er omkranset av gammel arkitektur og hyggelige kafeer. Ferden i gamlebyen fortsettes til fots siden denne bydelen er bilfri sone. Her kan man besøke det gamle universitetet som er ett av Europas eldste. På en omvisning får man se de store salene og høre historien til universitetet som fortsatt er i bruk. Den store katedralen er også fantastisk, og bør oppleves.
Plaza Mayor i Salamanca
Tilbake på den portugisiske siden vil jeg også anbefale ett besøk i byen Lamego. Byen er ikke så stor, men har en flott barokk arkitektur, og ett hyggelig sentrum. Lamego er mest kjent for den berømte kirken "Nossa Senhora dos Remedios", pilegrimskirken som folk fra hele landet valfarter til. Innvendig er kirken meget vakker med flotte azulejos på veggene. Det mest spesielle er kanskje å vandre opp eller ned de flotte trappene. På hver avsats finnes det vakre azulejos med nydelige motiver i blått og hvitt. Kirken er ett av flere pilgrimsmål som religiøse hvert år besøker. Mange krabber opp de rundt 700 trappetrinnene på knærne for å få velsignelse. Jeg har selv sett det flere ganger, og synes det er ett uhyggelig syn. Pilegrimer med hudløse og blødende ben forsøker å komme til toppen for å finne frelse.
I denne regionen produseres også den musserende vinen Raposeira, den er svært populær blant lokale såvel som besøkende. Ett glass eller to kan absolutt anbefales.
I Lamego finner vi også ett interessant museum som huser blant annet gamle malerier, vaser, skulpturer samt gobelinger.
Det er mye mer å se i Douro-dalen enn det som jeg har beskrevet her. Jeg håper at du som leser dette kanskje lar deg inspirere til ett besøk i denne nydelige regionen som kan friste med både god mat, deilige viner og vakker natur.
Flere bilder kan du se i mitt fotogalleri på fremsiden. Klikk på fotogalleri øverst på siden eller på linken under, da kommer du til mitt galleri på flickr med flere fotoalbum.
I Lamego finner vi også ett interessant museum som huser blant annet gamle malerier, vaser, skulpturer samt gobelinger.
Det er mye mer å se i Douro-dalen enn det som jeg har beskrevet her. Jeg håper at du som leser dette kanskje lar deg inspirere til ett besøk i denne nydelige regionen som kan friste med både god mat, deilige viner og vakker natur.
Flere bilder kan du se i mitt fotogalleri på fremsiden. Klikk på fotogalleri øverst på siden eller på linken under, da kommer du til mitt galleri på flickr med flere fotoalbum.
Min neste gruppereise til dette vakre området er på elvecruise på Douro elven følgende datoer:
9-16. september 2024
Les mer her:
Flere bilder kan du se ved å klikke på linken under, da kommer du rett til mitt fotogalleri:
https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157655259375100
https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157655259375100
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar