Romania kjennetegnes av høye fjell og dype daler, vakker og variert natur, enorme jordbruksområder og store vindistrikt. Det berømte Donau-deltaet med sitt yrende fugleliv vekker begeistring blant besøkende. Landet har en lang kystlinje og vakre strender ved Svartehavet. I Romania har store imperier kjempet og formet dets historie. I dag er landet i rivende utvikling, økonomien og turismen er i sterk vekst. Vil du oppleve landet før de store endringen trår til, så besøk Romania nå.
Romania er ett stort land beliggende i den østlige delen av Europa med ca 20 millioner innbyggere. Størstedelen av befolkningen er rumenere, men det bor også sigøynere, tyskere, ungarere og ukrainere for å nevne noen. Rumensk er morsmålet til ca 90% av befolkningen, språket sies å nedstamme fra latin. De aller fleste rumenere er ortodoks kristne, og den rumensk ortodokse kirke regnes som det nest største ortodokse kirkesamfunn i verden etter den russisk ortodokse kirke.
Arkeologer har foretatt utgravninger i det østlige Romania. Her er det gjort funn som er datert 26 000 år tilbake i tid. Thrakerne eller Dakerne som folkegruppen også ble kalt, var de første innbyggerne med kjent etnisk tilhørighet. På 600-tallet f. Kr kom greske kolonister og grunnla Constanta og andre byer langs Svartehavet. Fra 200-tallet f.Kr var Dakerne organisert i ett kongerike som levde av jordbruk og dyrehold. I år 106 e.Kr tapte den store Kong Decebal slaget mot romerne under keiser Trajan. Romerne var interessert i områdets forekomster av både gull, kobber og salt. Det var romerne som døpte området til Dacia. Mange romerske kolonister flyttet nå inn i området og blandet seg med den thrakiske/dakiske befolkningen. Romerne ble tvunget til å forlate Dacia i år 271.
I løpet av de neste ett tusen årene ble landet gjennomstrømmet av mange ulike folkeferd. Først kom gotere, siden hunere og så de germanske gepidene. På 500- og 600-tallet vandret både avarer og slavere inn i området, og senere kom også bulgarerne. På 1000-tallet hadde magyarene tatt kontrollen over delen som i dag kalles Transylvania. Ut på 1200- og 1300-tallet grunnla rumenerne to fyrstedømmer på slettelandet sydøst for fjellkjeden Karpatene, de skulle hete Moldova og Valakiet.
Fra slutten av 1300-tallet og fremover erobrer ett nytt folkeferd det syd-østre Europa, osmanene. De ønsket seg ett landområde som strekte seg fra dagens Hellas og nordover mot Wien. Både Moldova og Valakiet havnet under osmansk styre. Lokale ledere fikk styre sine områder, men de måtte godkjennes av sultanen i Konstantinopel, og rumenerne måtte betale en årlig skatt til sultanen. Ut på 1700-tallet ble det osmanske riket kraftig svekket, både Habsburg-keiserne og Russland forsøkte å utvide sin innflytelse i området. Dette førte til at det osmanske riket ville stramme inn styret i sine områder i denne delen av Europa. Greske adelsfamilier fra bydelen Fanar i Konstantinopel, dagens Istanbul, ble sendt for å styre. Hele 31 ulike fyrster, kalt fanarioter, skulle styre frem til godt ut på 1800-tallet. I over 200 år var rumensk territorium en slagmark for utallige kriger og slag mellom Østerrike, Russland og det Osmanske riket.
Alexandru Ioan Cuza ble den som i 1859 skulle samle og legge grunnlaget for dagens Romania. Han samlet fyrstedømmene, men offisielt ble de først ett land i 1862. Det nye landet skulle hete Romania med Bucuresti som hovedstad. Cuza reformerte alt fra administrasjon, rettsvesen, opphevet livegenskapen og slaveriet ble forbudt. Bøndene fikk nå eie sin egen jord, skolegang ble obligatorisk for alle, undervisningssystemet ble reformert og mye annet gikk i positiv retning for folk flest. De rike jordeierne ville ikke ha reformer og sørget for å styrte Cuza. En ny leder måtte så velges, denne gangen skulle det blir en tysk prins ved navn Karl. Han kom fra huset Hohenzolleren-Sigmaringen og fikk støtte av Napoleon III som var i slekt med Karl. Karl endret så navn til Carol som var mer typisk rumensk. Kong Carol ville styrke båndene til vesten og innførte mange endringer. Gresk språk ble erstattet med fransk, man byttet ut skriftspråket fra det slaviske med sitt kyrilliske alfabetet til det latinske.
Eliten i landet ble nå store beundrere av alt fransk, og Bucuresti ble kalt "lille Paris" eller "Balkans Paris". Kongefamilien skulle eksistere til etter 2. verdenskrig hvor kommunismen gjør sitt inntog. I tiden hvor landet var ett monarki blir det bygget utallige vakre bygninger i Romania, mange i hovedstaden Bucuresti. Mye var inspirert av arkitekturen i Paris på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Her ser vi landets første private bank fra 1907.
Bucuresti fikk også sin Triumfbue, den første var av tre og ble bygget i all hast for landets uavhengighet i 1878. Da ble Romania offisielt uavhengig fra det Osmanske riket, og seirende rumenske tropper kunne marsjere gjennom Triumfbuen. Neste midlertidige bue ble bygget på samme sted i 1922. Den ble revet nok en gang før dagens ble ferdig i 1936. På hver side av buen er det hugget inn to ansikter. Det er Kong Decebal som tapte slaget mot den romerske keiseren Trajan, han ser vi på den andre siden.
Etter andre verdenskrig blir Romania ett kommunistisk land og det meste nasjonaliseres til store kooperativer. Gheorghiu-Dej ble landets leder fra 1948 og skulle styre frem til sin død i 1965. Deretter ble Nicolae Ceaucescu ny leder. Han fører ett ennå mer brutalt styresett enn sin forgjenger, sikkerhetspolitiet Securitate bruker harde metoder for å undertrykke all motstand og kritikk av regimet. Ceaucescu låner store summer i utlandet og satser stort på industri. En serie med helt feilslåtte reformer fører til store og alvorlige økonomiske nedgangstider. Midt oppe i dette bestemmer han seg for å bygge det som skal bli verdens nest største administrative bygning.
Folkets Hus i Bucuresti |
Ett stort område i Bucuresti bestemmer han nå skal ryddes for å bygge det som skulle kalles Folkets Hus. 45 000 mennesker blir tvangsflyttet og ett stort antall kirker og andre historiske bygninger blir revet. Men en flott paradegate behøves også for å kunne ankomme Folkets Hus standsmessing. Her anlegges mange vannfontener som gjorde store deler av byens befolkning vannløse.
En ung kvinnelige arkitekt fikk oppdraget med å bygge det enorme palasset, med seg får hun 700 hjelpere og ca 20 000 arbeidere som skal ha jobbet i tre ulike skift. Byggingen startet i 1983 og ble estimert ferdig på slutten av 1990 tallet. Palasset har 20 etasjer hvorav 12 etasjer over jorden og 8 etasjer under. Bygningen er fortsatt ikke helt ferdig. Det er en spesiell opplevelse å være med på en omvisning innvendig. Når man tenker over hvordan folket levde blir det ofte med en bismak i munnen. Det ble ikke spart på kostbare materialer eller detaljer mens befolkningen sultet
Palasset kan man kalle ett monument over en vanvittig stormannsgalskap. I årene mellom 1983 til ekteparets død i 1989, gikk 40 % av landets bruttonasjonal-produkt til byggingen av palasset. Marmor var viktig for å vise storhet og rikdom. Ekteparet Ceaucescu elsket store og mektige trapper som på bildet over. Mektige ballsaler med marmor, bladgull og enorme lysekroner var også viktig. Det sies at palasset inneholder hele 480 enorme lysekroner i krystall. Naturligvis behøvde ekteparet også en egen kinosal som du ser på bildet under.
Ceaucescu var en stor beundrer av Nord-Korea, og etter ett besøk der ble han enda mer ekstrem. 1980-tallet ble en eneste stor nedgangstid økonomisk. Vanlige rumenere måtte nøye seg med maks 40 watt lyspærer for at elektrisitet skulle kunne eksporteres. Folk levde på rasjoneringskort, men butikkhyllene var stort sett tomme for matvarer og annet nødvendig. Alt som kunne eksporteres skulle selges for å betale statens lån i utlandet. Folket ble pålagt obligatorisk arbeide for staten både på søndager og i feriene. Også bensin skulle spares, så sent som i 1986 ble det satt i gang prosjekt for hesteavl som erstatning for motoriserte kjøretøyer. Befolkningstilveksten var viktig for å skaffe nok arbeidere til fremtiden, abort ble forbudt og alle kvinner i fruktbar alder måtte gå til månedlige gynekolog-undersøkelser slik at regimet kunne følge med. Mange uønskede barn ble etterlatt på barnehjem og institusjoner. I 1989 skulle mange av verdens kommunistregimer stå for fall. I Romania ble Ceaucescu styrtet, etter en rask rettsak ble ekteparet henrettet julen 1989. Det politiske livet i Romania har vært turbulent siden kommunismens fall. Korrupsjonen er omfattende og har har blitt en stor utfordring. Landet ble medlem av Nato i 2004 og EU i 2007.
Bucuresti har gjennomgått omfattende renovering og har blitt en riktig spennende by. Her finnes gamle vakre bygninger sammen med kommunismens ikke like fine, vakre parker og trendy restauranter i en god miks. Den internasjonale flyplassen ligger kun 30-45 minutter kjøring fra sentrum av byen. I Bucuresti finnes flere gode hoteller som ligger ganske sentralt. Den gamle bydelen som er en bilfri sone, huser fine restauranter og barer på rad og rekke. Romanias kokkestand har også utviklet seg de senere år, det finnes mye god mat og gode viner av høy klasse. Restauranten Caru Cu Bere fra 1879, eller Ølvogna, ligger i den gamle bydelen og er svært populær blant både lokale som turister. Rumenerne er glade i øl, og merket Ursus er kanskje det mest populære.
Alpinbyen Sinaia ligger vakkert til i ett landskap og med en byggestil som minner om de østerrikske alper. Her finnes skitrekk og heiser, fine hoteller og hyggelige restauranter. Sinaia var også konge-familiens favorittsted på sommeren. I fjellene var luften behagelig når sommeren var på sitt varmeste i hovedstaden. Her ble det vakre sommerpalasset Peles bygget, fortsatt i familiens eie og en av landets mest populære turistmål.
Palasset Peles ble bygget i årene fra 1883 - 1914. Palasset ligger vakkert til i utkanten av byen, her finnes nydelig arkitektur og utsøkt interiør. Her finnes rom og saler til hver en anledning, alt fra ferie til offisielle mottakelser og jaktturer. Våpenrommet er imponerende, så er også mottakelsesalen og det mauriske rommet. Det sies at kongen var glad i det militære livet og skal etter sigende ha nøyd seg med maks 3-4 timers søvn per natt.
Peles Castle |
Det mauriske rommet i Peles Palasset. |
Transilvania er kanskje det mest kjente av alle landets områder med sin varierte natur, høye fjell og vakre landskap. Ofte regnet som ett av de mest naturskjønne områder i dagens Europa. Transylvania har vært under både rumenere, ungarere, tyskere/saksere, også Habsburgerne under deres keiserdømme. Transilvania ble gitt til Romania som en del av fredsavtalen i Trianon etter første verdenskrig. Her finner vi de berømte Siebenburgen, de syv borger, som ble grunnlagt av saksere.
Brasov |
Transylvania betegnes ofte som ett jakteldorado for de som er interessert i dette. Prins Charles av Storbrittania har en stor eiendom i området hvor han hvert år jakter. Jaktturismen i Romania er i den spede begynnelse, men skal tilføre statskassen en betydelig sum på ca hundre millioner euro i året. Det er mye vilt i området og flere arter man ikke lenger kan jakte i andre land som fortsatt er lovlig her. Det sies også å være enkelt å få med seg jakt trofeene hjem. Bjørnejakt foregår på høsten og skal etter sigende være nesten garantert å få med seg en brunbjørn hjem.
Bran Castle in Bran |
En halv times kjøring fra byen Brasov ligger det mindre stedet Bran, kjent for sin berømte borg som også kalles for Draculas slott. Slottet Bran ligger høyt over den lille byen med fin utsikt over områdene rundt. Det kan være krevende å besøke slottet da det er mange trapper å vandre fra parkeringen og opp til inngangen til slottet. Det er også noe krevende å vandre innvendig med smale ganger og mange trapper.
Slottet stod ferdig bygget i 1388 og hadde rolle som både en tollstasjon som fikk en viss prosent av varenes fortolling, samt en festning som skulle beskytte Transilvanias østlige grenser mot det osmanske riket. I løpet av sin regjeringstid var Vlad Tepes en alliert med både Brasov og Bran. Vlad Tepes eller Dracula om man vil, har sannsynligvis aldri bodd her, men benyttes ofte som trekkplaster for besøkende.
I 1920-årene ble stedet en kongelig residens som spesielt ble ofte besøkt av dronning Maria. Hun gjorde om slottet til ett enkelt men ett beboelig sted. Under andre verdenskrig ble stedet brukt som et sykehus etter ordre fra Prinssse Iliana. I løpet av kommunisttiden ble stedet konfiskert av myndighetene, men så sent som i 2009 gitt tilbake til Prinsesse Ilianas etterkommere.
Byen Sighisoara er oppført på Unesco sin verdensarv liste og var en av de berømte Siebenburgen. Gamlebyen er svært vakker og regnes ofte som en av de mest genuine. Ingen kan ha besøkt landet uten å ha hørt historier om Dracula. Vlad Tepes var hans egentlige navn og han sies å ha blitt født i det gule huset på bildet. Der finnes i dag en restaurant. Han levde på midten av 1400-tallet og ble fyrste av Valakiet i tre ulike perioder. Legenden om Dracula ble udødeliggjort i romanen av samme navn, den ble skrevet av den irske forfatteren Bram Stoker i 1897. I dag finnes borger, kirker, slott og områder hvor man spiller på historien om Dracula i håp om å tiltrekke turister.
Gårdens dyktige Sommelier med vinen Dragaica |
Vinkjennere lar seg ofte forbause over all den gode vinen i Romania. Her produseres både røde, rose og hvite viner av høy kvalitet, ofte er de både fyldige og fruktige. Etter kommunismens fall var det mange produsenter som satset for fullt på produksjon av kvalitetsviner som kan måle seg med mange av verdens beste produsenter. Vin er oftest rimelig i Romania sett med norske øyne, mange av de beste vinene får vi dessverre ikke kjøpt i Skandinavia. Det finnes flere steder man kan besøke på vinsmaking. Noen av stedene tilbyr også muligheter for ett deilig måltid i forbindelse med smakingen. Bildet er fra et utmerket sted utenfor Sighisoara, her har jeg ved flere anledninger vært på vinsmaking med påfølgende lunsj. Både maten og vinen har vært fortreffelig. Vår sommelier på bildet til venstre, lot oss smake på vinen Dragaica som varmt kan anbefales. Foruten vin har både øl og snaps en lang tradisjon og bør nytes under ett besøk. Maten varierer litt etter hvilke områder man besøker. Både tyrkisk, ungarsk og slaviske influenser har gitt sine smaker på dagens mat og drikke. Det er vanlig å spise en tre retters meny på restaurant, ofte bestående av suppe, hovedrett og dessert. Suppe er svært viktig i hele regionen enten det ser sommer eller vinter.
Sibiu er kanskje den mest kjente av Siebenburgen, også den største og eldste av de gamle middelalder byene. Byen ble grunnlagt på 1100-tallet av tyske nybyggere fra områdene rundt Mosel-dalen og Luxemburg. Den fikk navnet Hermanstadt og har frem til i dag vært sentrum for Siebenburg-sakserne i landet. Byen hadde områdets største befolkning av tyskspråklige, selv i dag er det ikke uvanlig å høre en gammel variant av dette språket. Sibiu har en nydelig gamleby som består av flere torg. I tillegg til å være viktig forsvarsmessig, ble også byen et viktig handelssentrum som skulle overleve flere osmanske angrep. Etter at Siebenburgen og området forøvrig kom under Habsburg-monarket, fikk byen også en rumensk og ungarsk befolkning. I sin tid var Hermanstadt Europas østligste by med postforbindelse. Etter første verdenskrig kom byen som en del av Transilvania under Romania, og sakserne ble ikke lenger i flertall i byen.
Sibiu Main Square |
Andre verdenskrig og senere den sovjetiske okkupasjonen førte til at det tysktalende innbyggertallet sank på grunn av flukt,deportasjon og siden utvandring. Ut på 1990-tallet var det mange som emigrerte til andre land. I dag er det en liten befolkning som kaller seg saksere. I 2007 var Sibiu en av Europas kulturhovedsteder, dette sammen med Luxemburg. Landets nåværende president, Klaus Johannis, tidligere borgemester i Sibiu og kommer fra den tyske minioriteten. Han ble kjent for å ha gjort mye godt for området i forkant av at byen ble Europas kulturhovedstad. I Transilvania er det fortsatt vanlig å se veiskilt, gateskilt og andre offentlig merkinger på både rumensk, tysk og ungarsk.
Det vakre Donau-delta er ett helt unikt område i Europeisk sammenheng. Donau-delta regnes som det største delta-område på kontinentet etter Volga sin munning, men det desidert best bevarte. Dette enorme området kom i 1991 på Unesco sin liste over spesielt naturskjønne og fredede naturområder. Her finnes ett mylder av ulike flodarmer og kanaler, sumpområder, innsjøer og øyer. Her eksisterer ett helt spesielt plante- og dyreliv. Det skal være mer enn tolv hundre ulike plantearter, trehundre fuglearter og etthundre og seksti ulike arter fisk fra ferskvann såvel som saltvann. Aller mest kjent er kanskje de hvite pelikanene. I løpet av året kommer også millioner av trekkfugler hit.
Danube-delta |
Mamaia mellom Svartehavet og innsjøen Siutghiol |
Kysten langs Svartehavet har blitt ett veldig populært reisemål for mange. Området Mamaia er i dag det mest moderne langs kysten. Mamaia består av en åtte kilometer lang og trehundre meter bred stripe mellom Svarthavet og innsjøen Siutghiol. På denne strandtungen mellom innsjø og hav finnes fine hoteller av høy standard, barer og restauranter. Området har også fornøyelsesparker, shoppingsentre samt en gondolbane om man ønsker noe annet enn strandliv.
Constanta er Romania sin største havneby og ligger bare noen minutters kjøretur fra Mamaia. Byen ble grunnlagt på sekshundre tallet før kristus av greske kolonister, den fikk da navnet Tomis. Byen har vært under både romersk såvel som osmansk styre. I dag er Constanta ett viktig økonomisk og kulturelt senter i landet, og Romania sin tredje største by.
Har du lyst til å se flere bilder fra Romania kan du klikke på linken under:
https://www.flickr.com/photos/tonemjoberg/albums/72157675313212756
Har du lyst til å oppleve det spennende landet sammen med meg?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar